Kost

Hälsosamma vanor ger dig ett bättre mående

Alla människor mår bra av att leva hälsosamt. För att få hälsosamma vanor krävs det egentligen inte speciellt mycket. Du kan addera mer grönsaker till dina måltider, sova lite längre och gå en liten promenad varje dag för att få stor effekt på ditt mående.

Det behövs egentligen inte jättestora åtgärder i ditt liv och vardag för att du ska kunna må bättre och bli hälsosammare. Det enda du behöver göra är att införa några goda vanor i ditt liv som exempelvis att äta mer grönsaker, sova lite längre eller ta en promenad. Du måste dock vilja bli mer hälsosam och ha både tålamod och disciplin för att lyckas. Det finns massor med bra åtgärder som gör stor skillnad på sikt. Exempelvis att göra en smoothie varje morgon är ett perfekt sätt att få i dig massor med nyttigheter. Grönsaker är väldigt viktigt att ge kroppen för att den ska kunna fungera optimalt. Om du också adderar lite grekisk yoghurt får du kalcium och protein som kroppen behöver. Smoothies är dessutom väldigt goda.

Vardagsmotionera och sov fler timmar

Att försöka röra på dig mer är också en bra vana som kan göra stor skillnad för ditt mående. Hoppa av bussen en hållplats innan du egentligen ska stiga av och gå resterande bit eller gå en kort promenad på lunchen. Ett annat tips är att undvika att sitta stilla längre stunder. Om du arbetar på kontor är det bra att varje halvtimme resa dig upp för en bensträckare. Något annat som du kan förändra är din sömn. Att du sover 7-9 timmar per natt har en stor betydelse för din fysiska och psykiska hälsa. Försök att införa bra sovrutiner där du går upp och går i säng ungefär samma tid varje dag. Det är när du sover kroppen återhämtar sig. När du sover bra och tillräckligt mycket kan du exempelvis förbättra din koncentrationsförmåga och ett stabilare humör.

Inför hållbara vanor

Du har allt att vinna på att försöka förändra på ditt liv och bli mer hälsosam. Förutom att du kan leva ett friskare liv kan du även få mer ork och energi i vardagen. Det behövs egentligen inte mycket för att du ska få en stor effekt på ditt liv. Med rätt åtgärder kan du också få en omedelbar effekt. Det viktiga är att du implementerar vanor som är hållbara och som du kan hålla fast vid. Därför ska du införa en ny vana i taget och låta den bli en rutin innan du gör nästa förändring. Om du gör allt på en och samma gång är risken att det blir för övermäktigt att du inte orkar hålla i alla nya vanor. Tänk dock på att ha tålamod och verkligen arbeta för ett bättre mående. Att bryta vanor är inte det lättaste.